Приложения на солта

За солта. Лекция на Деян Томов, Главен технолог

Натриевият хлорид, известен под наименованието готварска сол, е най-широко използваната минерална субстанция. Средногодишното потребление на сол в световен мащаб възлиза на повече от 700 милиона тона.
Солта е важна хранителна съставка. Без нея не може да съществува нито един жив организъм. Благодарение на солта, в тялото на човека става правилно разпределение на водата и солите, осигуряват се нормални условия за работа на тъканите и органите. Медицината е установила, че липсата на сол в организма на човека предизвиква тежки последствия за здравето му. Нарушава се храносмилането, кръвообращението, разстройва се дори нервната система.


» Прочети повечеРецепти и готварство

Морската сол е естествен природен продукт. В нея се съдържат повече от сто минерални вещества, състоящи се от над 80 химични елемента. И нито един от тях не е добавен изкуствено. Морската сол притежава много полезни свойства. Доказано е, че тя поддържа функциите на човешкия организъм, като укрепва имунната система, стабилизира сърдечния ритъм и регулира кръвното налягане. 
Морската сол е подходяща и за диабетиците, защото регулира нивото на захарта в кръвта. Освен това морската сол е необходима и за нормалната работа на храносмилателния тракт. 
Тя е и отличен антихистамин – облекчава и дори лекува някои заболявания на носа. Помага при мускулни спазми. Полезна е и за астматиците, тъй като прочиства белите дробове от слуз и храчки. Освен това тя укрепва и структурата на костите.


» Прочети повечеЛечебни цели и козметика

Смесицата от вода и сол, така нареченият солен разтвор е основата на живота и гъвкавият физически представител на чистата слънчева енергия. При свързването на водата със солта, положителните йони на солта се обграждат с отрицателните полюси на водните молекули, а отрицателните йони на солта с положително поляризираните частици на водните молекули.
Йоните се хидратизират, при което геометричната структира на водата и на солта се променя.  


» Прочети повече