Луга и лечебна кал
Лугата е продукт на солодобива и съдържа само неорганични вещества – натриев хлорид, магнезий, калий, сяра и др. Получава се след изпаряване и концентрация на солите в езерната вода при солодобивния процес.

Черноморската луга е с доказан медицински ефект – прилага се при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния механизъм, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания. Препоръчва се при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите и ишиас. Стойте в топлата луга не повече от 20–30 минути, за да не се претоварва сърцето. Не е препоръчителна при кожни заболявания или за постигане на козметичен ефект. Противопоказна е за повърхностния слой на тялото и подкожната тъкан.

Калта е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят, издава мирис на сероводород от множеството гниещи микроорганизми. Съдържа неорганични съставки като силикати, пясъци, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Този състав се е образувал с хилядолетия от гниенето на едноклетъчните организми, водорасли, риби, раци, миди. Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година.

Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните й свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намалява оттокът и болката, разнасят се патологичните продукти в човешкия организъм, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси.

Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява, тъй като през кожата преминават калций, йод, фосфор и др. Това спомага за зарастване на костите след счупване. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, гинекологични проблеми, плексити. Противопоказна е само при туберкулоза, венерически и злокачествени заболявания.

Цялото тяло или отделна част се намазват и се оставят да съхнат под слънчевите лъчи. Сърдечната област оставете свободна. Можете да намажете лицето, но не и цялата глава. След като калта засъхне по кожата, я отмийте с морска вода.ВАЖНО! – НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЛУГАТА И ЛЕЧЕБНАТА КАЛ НА ГЛАДНО, ВЕДНАГА СЛЕД ХРАНЕНЕ ИЛИ СЛЕД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ И УПОЙВАЩИ ВЕЩЕСТВА.

Понякога, макар и рядко, се проявява непоносимост към лугата и калта след първата процедура. Тя се изразява с големи червени петна и сърбеж. Обикновено тази алергична реакция отшумява бързо, но ако се повтори и на следващия път, по-добре се откажете.