Лечебни цели и козметика
Лечебни цели и козметика
        Смесицата от вода и сол, така нареченият солен разтвор е основата на живота и гъвкавият физически представител на чистата слънчева енергия. При свързването на водата със солта, положителните йони на солта се обграждат с отрицателните полюси на водните молекули, а отрицателните йони на солта с положително поляризираните частици на водните молекули.
Йоните се хидратизират, при което геометричната структура на водата и на солта се променя.

Оздравителното действие на соления разтвор:
-              ако се приема всяка сутрин на гладно малка чаена лъжичка солен разтвор, размесен с чаша вода, само след няколко минути стомашно-чревната дейност бива стимулирана. Това от своя страна оказва стимулиращо въздействие върху обмяната на веществата.  
-              Приемането на солен разтвор въздейства уравновесяващо върху киселинно – алкалния баланс и кръвното налягане. При ревматични оплаквания и образуване на камъни соленият разтвор помага за разломяванията и изхвърлянето на отлаганията  

Приложение в козметиката

Разбира се, нейното основно действащо вещество е натриевият хлорид, който се е използвал още в Антиността като средство за подмладяване на кожата и подобряване на обмяната на веществата. Оттогава датира и използването на морски соли във ваната. Смята се, че за да подействат те, продължителността на ваната трябва да бъде поне половин час, при температура на водата от 35 до 40 градуса С. ...


» Прочети повечеКак да се лекуваме с морска сол?

Морската сол намира широко приложение при лечение в домашни условия, чрез "методите на баба", чрез алтернативна медицина. В настоящата статия ще ви запознаем с това как се прави прилага морската сол при промивка на носа, при гаргара за гърлото, срещу токсините, срещу целулита, за кожата и ставите, за солени вани с липов цвят ...


» Прочети повечеКомпреси със солен разтвор

Компресите със солен разтвор могат да се използват при открити рани и то само при еднопроцентов солен разтвор. При затворени наранявания на меките части или ставни оплаквания може да се избере концентрация на разтвора между три и десет процента.
Вземете кърпа и я натопете в съответни концентриран солен разтвор и наложете върху нараненото място. 


» Прочети повечеИнхалация със солен разтвор

При инхалация количественото съотношение между водата и солта би трябвало да е поне 1 %, т.е. 10 g. сол на 1 l. вода. Налейте 1-2 l. вода в широк съд и загрейте, докато започне да се вдига пара. Сипете във водата най-малко 20 грама морска сол. След като солта се стопи, наведете лицето си над горещата пара така, че да можете да я вдишвате.


» Прочети повечеПромивки със солен разтвор

За промивка на носната кухина са подходящи съответните душове или пипети за слагане на капки в носа. За провеждането на промивка на носната кухина пригответе 1%  солен разтвор (1 g. сол на 100 ml. хладка вода) Еднопроцентовият солен разтвор е подходящо средство също за правене на гаргара при възпаление на лигавицата в устната кухина и гърлото.


» Прочети повечеВана със солен разтвор

В противовес на нормалната вана, при ваната със солен разтвор във външната роговица на кожата се наслагва сол която се свързва със водата. Естественият предпазен слой на кожата се предпазва и кожата не изсъхва. Прочистващият от шлаки ефект от една 30 минутна вана със солен разтвор е, че по време на ваната започва да протича процес на  осмозата и чрез него токсините в тялото преминават в солената вода, а от друга страна – минералните вещества от солта преминават в тялото. Концентрацията на ваната със солен разтвор може да се повишава бавно от 1% до 8%. 

» Прочети повечеСолени налагания

Соленото налагане помага навсякъде, където е нужно затопляне, например при ушни възпаления, мускулни разтягания, гръбначни оплаквания или други оплаквания. За приготвянето на солени налагания е необходимо да сложите сол / за предпочитане морска едра кристална  сол/ в суха ленена торбичка или възглавничка и да я загреете във фурната при 50-60 градуса температура. Положете възглавничката на болното място за около 20 минути.

» Прочети повече